Kvalitet i Povoljne Cene
Nudimo jedinstveno povoljne cene a izuzetno kvalitetnu PVC i ALU stolariju.
Pokrivamo celu Srbiju
Pokrivamo celu Srbiju te nam upite za cenu možete slati iz bilo kog grada. Stižemo da Vas.
Iskustvo i Poverenje
Veliki broj ugrađene stolarije i zadovoljnih klijenata i višegodišnje iskustvo.

Najkraći Rokovi
Poštujemo dogovorene rokove i dinamiku radova. Slušamo Vaše želje.
Servis i Održavanje
Uslužno vršimo prepravke i popravke PVC i ALU stolarije gde je to moguće.
Pozovite nas
Kontaktirajte nas za više informacija. Telefoni: +(381) 22 311 140 i +(381) 63 296 410

Okovi

Većina ljudi se interesuje prvenstveno za PVC ili ALU materijal profila kojim se izrađuju prozori i vrata, ali podjednako je važno i koji se okov ugrađuje. Za efikasno zaptivanje prozora i vrata je veoma bitno da se ugrade okovi najvišeg kvaliteta koji garantuju pre svega visok kvalitet, efikasnu zaptivenost kao i protivprovalni sistem. Pošto radimo samo sa vrhunskim materijalima tako smo se i opredelili da radimo tj. da ugrađujemo samo vrhunskog kvaliteta okove marke SIGENIA I G-U BKS, Nemačke proizvodnje.

Svaki potencijalni kupac bi pri kupovini i odabiru trebao da obrati pažnju na jedan vrlo bitan detalj prozora, a to je okov. Kada govorimo o kvalitetu PVC stolarije, kao prvi pokazatelj možemo uzeti okov u razmatranje, tačnije mehanizam. Ukoliko je mehanizam loš, dolazi do poteškoća prilikom otvaranja i zatvaranja prozora. S obzirom da PVC prozori nisu dovoljno čvrsti da podnesu težinu prozora ili vrata, prilikom proizvodnje neophodno je da se stavi čelično ojačanje.

Način pomeranja krila prozora ili vrata u odnosu na njihov ram, određuje tipove otvaranja. Shodno tome, susrećemo se sa 6 različitih tipova otvaranja: okretno, nagibno, okretno/nagibno, klizno, uskočno i segmentno. Više o tome možete pročitati u daljem tekstu.

Okovi

Polužni mehanizam - OKOV

Okov predstavlja veoma važnu i odgovornu grupu od koje u najvećoj meri zavisi funkcionalnost i estetski Izgled prozora - vrata. Proizvođači okova uvođenjem EURO žljeba za PVC prozore omogućili su primenu okova za većinu PVC profila. Tipski - namenski okov osnov je svake građevinske stolarije (prozori - vrata) sa zadatkom da izvrši funkciju otvaranja i zatvaranja pokretnih delova (krila) prozora i vrata u odnosu na nepokretne delove (ram). Ovaj zadatak ostvaruje se skupom raznih delova: šarke, zatvarači, makaze, prenosnici i prihvatnici koji čine polužni mehanizam za otvaranje i zatvaranje. Način pomeranja krila prozora ili vrata u odnosu na njihov ram, određuje tipove otvaranja:

1. Okretno, otvaranje oko krajnje vertikalne ose primenjuje se kod jednokrilnih i dvokrilnih PVC prozora - vrata otvaranje spolja ili na unutra. Ovo je najrasprostranjeniji način otvaranja. Okov se bira, pored estetskog izgleda i prema moći nošenja težine pokretnog krila.

2. Nagibno - kip otvaranje oko donje horizontalne ose ”ventus” primenjuje se kod jednokrilnih PVC prozora, a otvara se spolja ili na unutra. Prozori koji služe isključivo za ventilaciju jer se delimično otvaraju.

3. Okretno/nagibno - kip otvaranje je kombinacija oko vertikalne i horizontalne ose. Primenjuje se za jednokrilne i dvokrilne PVC prozore - vrata. Ostvaruje najbolji kontakt između krila i rama, zato je najčešći način otvaranja. Okov se bira, pored estetskog izgleda i prema moći nošenja težine pokretnog krila.

4. Klizno - šiber veoma praktično otvaranje koristi se za jednokrilne i dokrilne PVC prozore i vrata. Ne zauzima površinu u prostoriji potrebnu za otvaranje. Uz pomoć specijalne konstrukcije PVC profila krila i rama, krilo se horizontalno pomera po ramu. Površina dodira pokrenog krila i rama mesto je gde može doći do blokiranja kretanja i prodora vazduha u prostoriju. Zabravljivanje između pokretnog krila i rama obavlja se pomoću zatvarača

5. Uskočno - klizno veoma praktično otvaranje koristi se za jednokrilne PVC prozore i vrata. Ne zauzima površinu u prostoriji potrebnu za otvaranje. Otvaranje - otklop iz rama vrši se pomoću dva para jakih i kvalitetnih čeličnih makaza, koje se nalaze na kolicima pričvršćenim za pokretno krilo, čije kretanje omogućavaju gornja i donja šina pričvršćene za ram prozora - vrata. Širina klizno - uskočnog krila ograničena je dužinom šina. Zabravljivanje - kip između pokretnog krila i rama obavlja se pomoću zatvarača.

6. Segmentno - harmonika, veoma praktično otvaranje oslobađa kompletan otvor. Dodatna konstrukcija.PVC profila krila omogućava da se ona kao segmenti slažu na levu ili desnu stranu rama vrata. Otvaranje - otklop iz rama vrši se pomoću dva para jakih i kvalitetnih čeličnih makaza, koje se nalaze na kolicima pričvršćenim za segmentna - krila, čije kretanje omogućavaju gornja i donja šina pričvršćene za ram prozora - vrata. Zabravljivanje između pokretnog krila i rama obavlja se pomoću zatvarača.

Ispitivanje kvaliteta okova po nalogu proizvođača obavljaju nezavisni instituti RAL (Reichshus Ausschuss Lifeberdingungen). Ispitivanje za okretno/nagibno - kip se sastoji iz četiri testa:

1. Test trajnosti sastoji se od 60.000 kretanja ručice otvoreno - zatvoreno

2. Test otvaranja za 90° 5.000 otvaranja zatvaranja od 0 - položaja krila do položaja od 90°

3. Test dodatnog opterećenja otvoreno krilo za 90° optereti se težinom od 100kg u trajanju od 5 min

4. Test na udar krila o prepreku simulacija udara krila u slučaju promaje. Na oslonjeno krilo o prepreku dodatnom silom pokušava se izvaljivanje iz šarke tri puta

Okov koji je zadovoljio sve ove testove dobija tzv. markicu kvaliteta sa natpisom RAL

Novosti

Newsletter

Upišite se na našu newletter listu i pratite korisne i važne savete.
Simontal
Proizvodnja ALU i PVC stolarije.

Kontaktirajte nas

Tel: +(381) 22 311 140
Fax: +(381) 22 312 141
Mob: +(381) 63 296 410
Email: vranic1.simontal@gmail.com

Simontal
Vuka Karadžića 71, 22300 Stara Pazova

Ponedeljka do Petka: 08h do 18
Subotom: 08h do 18h