Kvalitet i Povoljne Cene
Nudimo jedinstveno povoljne cene a izuzetno kvalitetnu PVC i ALU stolariju.
Pokrivamo celu Srbiju
Pokrivamo celu Srbiju te nam upite za cenu možete slati iz bilo kog grada. Stižemo da Vas.
Iskustvo i Poverenje
Veliki broj ugrađene stolarije i zadovoljnih klijenata i višegodišnje iskustvo.

Najkraći Rokovi
Poštujemo dogovorene rokove i dinamiku radova. Slušamo Vaše želje.
Servis i Održavanje
Uslužno vršimo prepravke i popravke PVC i ALU stolarije gde je to moguće.
Pozovite nas
Kontaktirajte nas za više informacija. Telefoni: +(381) 22 311 140 i +(381) 63 296 410

Staklo

Ugrađujemo Termoizolaciono staklo koje smanjuje toplotnu razmenu između dva prostora, što obezbeđuje:

- manje troškove ugradnje uređaja za klimatizaciju i grejanje

- manji utrošak energije

- nema promaje

- nema pojave kondenzata ili leda na unutrašnjoj strani ploče što pruža čist pogled kroz sam prozor

Staklo koje se nalazi u PVC prozorima - vratima jedini je poznati providni građevinski materijal koji se može koristiti. Trebalo bi da zadovolji maksimalnu propusnost (transmisiju) sunčeve svetlosti, termičku izolaciju i reprodukciju boja. Od velikog broja različitih vrsta stakala za različitu namenu, predstavićemo najčešće vrste stakla ugrađena u PVC prozore - varta, opisati njihove tehničke karakteristika kako bi sami mogli odlučiti koja vam vrsta stakla najviše odgovara.

Vrste stakla

Obično (Float) - float staklo je staklo koje se proizvodi pomoću float tehnologije. Visokog je kvaliteta, prozirno, ravnih, paralelnih površina, prirodnog izgleda i bez ikakvih deformacija. Boje običnog stakla su: bezbojno, bronza, zeleno, sivo, azur, tamno plavo. Upotrebljava se za zastakljivanje prozora, vrata, fasada.

Staklo

Opšte karakteristike Izo-stakla

Toplotna energija uvek se kreće u pravcu od toplog ka hladnijem pa tako i u slučaju stakla. Poboljšanjem izolatorskih sposobnosti stakla smanjićemo nepotrebno i skupo rasipanje energije. Izo-staklo (dvostruko, trostruko staklo) sastoji se iz dve ili više staklenih površina, između kojih se nalazi vazdušni sloj. Ova stakla se razlikuju po debljini (od 20 mm do 36 mm). Npr. 4+12+4 mm znači da je spoljna staklena ploča debljine 4 mm, vazdušni prostor 12 mm, a unutrašnje staklo 4 mm. Ovom strukturom dobijamo koeficijent toplotne provodljivosti Ug=2,5-2.7W/m²K . Prostor između stakala može biti ispunjen “teškim” gasovima poput argona, kriptona, xsenona, smeše SF6 koji doprinose povećanju koeficijenta toplotne provodljivosti Ug za 10-15%. Takođe se razlikuju i po vrsti stakla, kao i obradi. Znači, spoljno staklo može biti kaljeno, a unutrašnje obično. IZO stakla se najčešće upotrebljavaju za prozore i vrata privatnih kuća i objekata, vila, poslovnih prostora, izloga trgovina, škola, bolnica, bazena, zimskih bašti itd. Ljudi imaju često pogrešno mišljenje o IZO staklu, tj. da je to "vakum" staklo, što nije tačno jer kad bi vakum pumpom izvukli vazduh, a ne bi međuprostor napunili drugim gasom dobili bi delimicno konkavna stakla.

Razlika temperature površine stakla i sobne temperature smanjuje se primenom dvoslojnog izolacionog stakla, pa je u tom smislu moguće korišćenje radnog prostora u neposrednoj blizini prozora, jer ne dolazi do neprijatnog strujanja vazduha u smislu toplo - hladno i pojave kondeza.

Razlika temperature površine stakla i sobne temperature još više se smanjuje se primenom troslojnog izolacionog stakla, pa je u tom smislu još povoljnije korišćenje radnog prostora.

Prolaz toplote kroz Izo - staklo određen je: λs i λu - koeficijentima prelaza toplote sa vazduha na staklo i sa stakla na vazduh, λst=0,8W/m2 koeficijent toplotne provodljivosti stakla, λv - koeficijent provodljivosti toplote kroz vazdušni međuprostor - konvekcija. Ovaj koeficijent vezan je za veličinu međuprostora dva stakla. Manji međuprostor sporije kretanje i obrnuto. Analizom ovih činjenica postaje jasno da se povećanjem međuprostora preko 16 mm, zbog pojave konvekcije (strujanje) gubi uticaj slabe provodljivosti vazduha, koja je karakteristična za slojeve vazduha sa međuprostorom do 6 mm. Zbog toga je neekonomično proizvoditi Izo - stakla sa međuprostorom većim od 16 mm.

Vrste stakla

Izo - staklo Low-e()

Low-e zaštita (niska emisija) predstavlja pirolitičku zaštitu (toplo razlivanje manganovog oksida)

- hard - coating, za vreme procesa proizvodnje stakla na površinu float - stakla nanosi tanak “tvrdi” zaštitni sloj metal - oksida. Staklene ploče koje su tretirane ovim postupkom imaju površinu postojanu na ogrebotine. One se mogu obraditi i termički, a da se pri tome ne uništava vatrootporni sloj.

- sputtering/soft - coating postupkom katodnih zraka naknadno posle procesa proizvodnje nanosi se više slojeva metal - oksida u visoko vakuumiranom postrojenju. Slojevi nastali ovim postupkom “meki” moraju se u najkraćem vremenu preraditi u izolacijske ili višeslojne staklene ploče, kako bi se zaštita, sačuvala od atmosferskog delovanja.

Oba postupka propuštaju kratkotalasno zračenje i reflektuju dugotalasno infracrvenozračenje.

Ug - topotna provodljvost jednostavne staklene ploče postupkom low-e zaštite se smanjuju upola. Zaštita se koristi tako da stakla niske emisije deo toplote vraćaju nazad ka izvoru iz kojega dolaze. Istovremeno nisko emisiona stakla minimalno deluju na sunčevo zračenje i dozvoljavaju dobitke sunčeve energije

Približni neutralni zaštitni premazi variraju u pogledu boje već prema proizvodu između zelenkaste, plavičaste i sivkaste. Kod proizvodnje Izo - stakla metalni premaz se nalazi u "unutrašnjoj" strani Izo-stakla. Koeficijent toplotne provodljivosti,ako je međuprostor punjen gasom argonom, Ug=1.1W/m²K. Punjenje međuprostora “težim” gasom npr. kriptonom koeficijent toplotne provodljivosti Ug=1.0W/m²K. Međuprostor punjen xenonom i SF6 gasom spušta koeficijent toplotne provodljivosti na svega Ug=0,8W/m².

TEMPERATURE

Kako znati da li je i kako ugrađeno Low-E staklo? Kod običnog stakla, ako upalite upaljač, plamen će biti žut ili žućkast, a kod Low-e stakla plamen će biti ljubičasto - plavkast!

Rezultati merenja temperature na površini unutrašnjeg stakla uz uslov spoljašnje temperature -10 °C i unutrašnje +20°C

Prvi uzorak dvoslojno Izo - flot staklo (4+16+4), međuprostor punjen vazduhom Ug=2,5(W)/m²K. Drugi uzorak dvoslojno Izo - low-e staklo (4+16A+4LE) prvo flot, drugo low-e (zaštita na "unutrašnjoj" strane Izo - stakla), međuprostor punjen argonom Ug=1,1(W/m²K). Treći uzorak troslojno Izo - low-e staklo (4+12A+4LE+12A+4LE) prvo flot, drugo i treće low-e (zaštita na "unutrašnje" strane Izo- stakla), oba međuprostora punjena argonom Ug=0,8W/m²K.

Merenja jasno ukazuju na veliki uticaj:

- low-e (niska emisija) zaštita stakla

- višeslojnosti stakla

- punjenja međuprostora “teškim” gasom Argonom

na koeficijent toplotne provodljivosti Ug(W/m²K), koji je smanjen - poboljšan za 120% odnosno 220% u odnosu na Izo - flot staklo (4+16+4) koje se kod nas uglavnom ugrađuje u PVC prozore i vrata

Vrste stakla

Stakla za zvučnu izolaciju

Za zaštitu od buke nije dovoljno samo izabrati stakla za zvučnu izolaciju, već moramo dobro razmisliti o celom prozoru - vratima u koji je ugrađeno staklo i njegove spojeve sa zidom. Izborom Izo - stakla punjeno “teškim” gasom, postiže se smanjenje zvučnog pritiska u međuprostoru, jer su talasi savijanja stakla, koje je izloženo zvuku, kraći od onih koji se javljaju u gasu koji se nalazi u međuprostoru izo - stakla umesto vazduha. Navedeno rešenje isključivo zavisi od načina ugradnje, tj. ostvarivanja što boljeg zaptivanja između stakla i rama. Postojanje i najmanjeg otvora sitne pukotine dovodi do stvaranja “zvučnog mosta” koji omogućuje da zvuk neželjeno procuri u prostor koji mi želimo da zvučno zaštitimo. Za izvođenje veze izmedju građevinskog otvora i prozorskog rama primenjuje se trajno elastična zaptivna masa. Koficijent određivanja zvučne izolacije Rw iskazuje se u decibelima (dB).

Podatak o Rw=34 dB za staklo znači da će takvo staklo smanjiti “uhapsiti” buku za Rw=34 dB, a ne kako mnogi misle da staklo propušta Rw=34 dB. Npr. ako je objekat ili stan uz prometnu ulicu, gde nivo buke iznosi Rw=80 dB. Ako ugradimo Izo - staklo sa Rw=34 dB, znači da će nam nivo buke u prostoru biti Rw=46 dB. Što je potpuno prihvatljivo, jer je dopustiva buka danju oko Rw=50 dB.

Međutim ako izvor buke stvara daleko više od Rw=80 dB tada moramo razmisliti o ugradnji Izo - stakla punjenog “teškim” gasom. Povećanjem buke smanjuje se elastičnost stakla Logčno je da su laminirana stakla ili lamistal stakla bolji zvučni izolator zbog PVB folije između dva stakla nego obična stakla iste debljine.

Stakla za zvzcnu izolaciju

Niskoemisiono staklo (Low-E)

Savremeni standard je da se koristi niskoemisiono staklo. To je vrsta izolovanog stakla. Poredeći ga sa standardnim staklom, niskoemisiono staklo ima specijalni metalni premaz sa jedne strane, čime povećava energetsku efikasnost prozora smanjujući transfer toplote ili hladnoće: stan ostaje topliji zimi i hladniji leti. Niskoemisioni film blokira toplotnu radijaciju. Leti, smanjuje količinu toplote koja prolazi kroz prozor filtrirajući sunčevu kratko talasnu radijaciju. Zimi, reflektuje unutrašnju dugo talasnu radijaciju nastalu kao proizvod grejanja.

Karakteristika niskoemisionog stakla je selektivan sloj molekula oksida. Oni su postavljeni na površinu stakla i refleksuju samo toplotno zračenje. Kroz ovu vrstu stakla se gubi znatno manje toplote iz razloga što se energija vraća u prostor. Vrhunske performance dobijamo kombinovanjem niskoemisionih stakala sa upotrebom inertnih gasova u kompoziciji izo - stakla. Ovako dobijeno staklo utiče na smanjenje troškova grejanja i uključeno je u zaštitu okoline, smanjuje emisiju štetnih gasova u atmosferu.

Niskoemisiono staklo

Niskoemisiono staklo punjeno argonom

Argon je gas koji se koristi umesto vazduha između duplog stakla prozora. Zbog njegove niske toplotne provodljivosti, povećava toplotne karakteristike prozora. Kombinujući niskoemisioni film i argon punjenje, moguće je povećati toplotnu performansu prozora za 50 do 60%. Dodatni trošak po prozoru je zaista mali. Ovo je tipičan primer kada sa malo ulaganja ostvarite veliku dobit.

Prostor između dva stakla se uglavnom puni argonom. Argon je gas bez boje, mirisa i ukusa. On je nezapaljiv i neutralan je u odnosu na druge materijale a takođe je i neškodljiv po zdravlje. Ono što bi trebali znati je da argon ima dobra termoizolaciona svojstva u nižem frekventnom opsegu.

Staklo punjeno argonom

ClimaGuard - Solar staklo

To je staklo sa transparentnim i izrazito tankim filmom na površini. Zahvaljujući njemu, osigurava visoko propuštanje svetlosti (66%), odličnu toplotnu izolaciju i zaštitu od sunčeve energije (propušta samo 42% sunčeve energije).

U zimskim danima ClimaGuard - Solar Staklo čija je glavna svrha izuzetna toplotna izolacija, u poređenju sa tradicionalnim izolacionim staklom, omogućava uštedu polovine troškova grejanja u hladnim danima.

U letnjim danima tradicionalno izolaciono staklo propušta oko 80% energije u prostoriju, što je često neizdrživo. ClimaGuard - Solar staklo znatno smanjuje prenos sunčeve toplote jer propušta samo 42% celokupne sunčeve energije. Nizak prenos toplote prouzkokuje nisku temperaturu unutar stakla, što naročito osigurava veću udobnost u prostoriji. Štaviše, omogućava neverovatnu uštedu prilikom korišćenja klima uređaja.

Da rezimiramo ClimaGuard - Solar Staklo zimi čuva energiju unutar prostorije, a leti ne dozvoljava sunčevim zracima da prodru u prostoriju što omogućava da se održi prijatna temperatura u prostoriji.

Clima Guard staklo

Parasol stakla

Ova vrsta stakla je specifična zbog načina na koji se proizvodi. Tokom procesa proizvodnje, parasol se u masi boji, tačnije staklena masa se boji u peći. Funkcija boje stakla je ta da upija svetlost i toplotnu energiju. Zbog njegovih karakteristika, primena ovog stakla je izuzetno široka. Parasol staklo je moguće koristiti u proizvodnji refleksnih stakala i ogledala, u automobilskoj industriji, u industriji nameštaja, u građevinarstvu i u uređenju enterijera.

To su stakla koja su bojena (braon, zelena, plava) u masi sa poboljšanim solarnim vrednostima.

Parasol staklo

Ornament stakla

Stakla sa reljefnim šarama na sebi radi smanjenja prozirnosti i estetskog efekta. Ova stakla se koriste kada se žele izbeći nepoželjni pogledi prolaznika i postići estetski efekat.

Ornament stakla mogu biti u raznim dezenima kao što su:

- Skrin

- Griz

- Delta

- Mraz

- Katedral

Ornament stakla

Novosti

Newsletter

Upišite se na našu newletter listu i pratite korisne i važne savete.
Simontal
Proizvodnja ALU i PVC stolarije.

Kontaktirajte nas

Tel: +(381) 22 311 140
Fax: +(381) 22 312 141
Mob: +(381) 63 296 410
Email: vranic1.simontal@gmail.com

Simontal
Vuka Karadžića 71, 22300 Stara Pazova

Ponedeljka do Petka: 08h do 18
Subotom: 08h do 18h