ALU Stolarija

Osnovna prednost aluminijumskih profila u izradi stolarije je u mehaničkim svojstvima aluminijuma kao materijala. Njegova čvrstoća i lakoća, veliki izbor boja, antikorozivna svojstva i postojanost čine ga veoma zastupljenim materijalom u građevinarstvu naročito zbog mogućnosti izrade najrazličitijih oblika stolarije i generalno konstrukcija. Aluminijumska vrata i prozori su proizvedeni da izdrže promenu vremenskih prilika. Oni su mnogo izdržljiviji od drugih vrsta. Alu stolarija je lakša od PVC i kao takva pogodna je za zastakljivanje većih površina, preporučuje se i za ulazna vrata (zbog česte frekvencije). Aluminijum je lakši i trpi veća opterećenja, pa je iz tog razloga pogodniji za ulazna vrata, fasade, kancelarijski prostor.

Osnovni nedostatak aluminijuma jeste njegova termalna provodljivost (termo izolacione karakteristike). Za razliku od PVC-a, aluminijum je metal koji jako dobro provodi toplotu. To može biti problem ukoliko se on koristi za stolariju u prostorima gde postoje velike temperaturne razlike između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora koje aluminijumska konstrukcija razdvaja. Topliji vazduh iz unutrašnjeg prostora dolazi u dodir sa aluminijumskim profilom koji je hladan zbog niske spoljašnje temperature i hladi se i može doći do kondezacije vode iz vazduha. Ovaj problem danas se rešava uvođenjem tzv. termo mosta ili termo prekida unutar aluminijumskog profila od koga se pravi stolarija. Termo most je u stvari materijal koji ne provodi ili slabo provodi temperaturu i služi da spreči prenos hladnoće sa spoljne strane aluminijumskog profila na njegovu unutrašnju stranu.

Jos jedna prednost ALU stolarije u odnosu na PVC stolariju, jeste mnogo veci izbor boja, što znatno ne utice na cenu, od osnovne bele, što nije slučaj kod PVC stolarije, gde cena svake druge boje po RAL karti znatno odudara od osnovne bele boje.

ALU Prozori

Aluminijumski prozori su čvršći od PVC i drvenih prozora. Praktični su i za veće površine zbog svoje male težine, a mogu se praviti i u raznim oblicima. ALU prozori obezbeđuju visok kvalitet i zadovoljavajuću cenu. Izgrađeni su od konstrukcijskog materijala, a plastifikacijom se dobija mogućnost bojenja. Prilikom plastifikacije, neophodno je da se profil dobro očisti a onda sledi farbanje elektrostatičkim pištoljem pomoću boje u prahu. Nakon toga sledi sušenje u peći na 180 °C. Plastifikacija je pogodna jer povećava otpornost na loše fizičke uticaje.

Odlukom za ALU prozore svom prostoru dajete određenu dozu luksuza i izuzetno moderan izgled. Kvalitet prozora je osiguran čvrstoćom aluminijuma i njegovom postojanošću.

Prednosti ALU prozora:

- odlična zvučna izolacija

- ne zahteva posebno održavanje

- izvanredna termička izolacija

- mehanička izdržljivost

- lako održavanje

ALU Vrata

ALU vrata imaju najraznovrsniju primenu jer poseduju veliki izbor profila, dimenzija i boja. Koristimo ih kao ulazna vrata za stambene i poslovne objekte ali i kao sobna i balkonska vrata.

Zbog modernog dizajna aluminijum je savršen materijal za različite geometrijske oblike, a zbog svoje glatke površine i izuzetne završne obrade vrata su jako laka za održavanje. Toplotne i zvučne karakteristike su poboljšane proizvodnjom sa termo prekidom.

Za razliku od drvenih vrata koja vremenom propadaju, izvijaju se, omogućavaju protok vazduha i zahtevaju zaštitu od fizičkih uticaja kao i renoviranje u smislu farbanja, sa ALU vratima nećete imati takve problem jer zadovoljavaju sve zahteve kupca, a poseduju i moderan dizajn.

ALU Profili

ALU profili su profili koji se koriste u širokoj potrošnji u svim granama privrede. Imaju primenu u garđevinskoj industriji, auto industriji, elektro industriji, pekarskoj i ostalima.

Alumil 9650

Karakteristike:

- dubina profila rama - 50 mm

- dubina profila krila - 57 mma

- nosivost mehanizma na krilu - 130 kga

- staklo termopan 4+12+4 a

- ispuna: 24-32 mma

- zaptivanje: 3 EPDM dihtungaa

- vrsta izolacije - 18 mm poliamida

- materijal: AlMgSi 0,5 (6060)a

- zatezna čvrstoća: 215 N/mm2a

- tvrdoća po Brinelu: 2,75 Kg/dm3a

- debljina anodno - oksidnog sloja: 18-23 mikronaa

- debljina sloja plastifikacije: 60-80 mikrona

Alumil 11000

Kada je potrebna lagana konstrukcija, čvrstoća i postojanost i kada je reč o zastakljivanju većih površina, aluminijumska stolarija postavlja se na prvo mesto.

Karakteristike:

- dubina profila rama 62,5 mm

- dubina profila krila 70 mm

- nosivost mehanizma na krilu ≥ 130 kg

- debljina stakla ≥ 46 mm

Alumil 9400 softline

Koristi se za izradu unutrašnjih elemenata temperaturno isto tretiranih sa obe strane, spoljašnje i unutrašnje. Pogodan je za proizvodne hale i staklene izloge.

Karakteristike:

- dubina profila rama je 45 mm

- dubina profila krila je 52 mm

- nosivost mehanizma je preko 130 kg

- debljina stakla je preko 32 kg