Roletne nam omogućavaju zaštitu od sunca, različitih vremenskih uticaja generalno, kao i zaštitu od neželjenih pogleda, pa i od provalnika. Pored toga što štite od sunca imaju i funkciju toplotne izolacije. Prostor u kom se nalazimo možemo delimično ili u potpunosti da zatamnimo uz pomoć roletni. Ugradnja može biti unutrašnja i spoljna. Roletne mogu da se ugrade na sve tipove stolarije. Ukoliko želite da postignete estetski efekat onda se ugrađuju roletne u boji stolarije. Što se tiče upravljanja roletnama, moguće je vršiti upravljanje ručno ili elektromotorno.

Roletne izrađujemo isključivo aluminijumske (ceo paket), što znači da su vodilice aluminijumske, zastori (lamele) aluminijumske i kutija koja je takođe aluminijumska.

Unutrašnja alu – termo kutija

Kod ugrađivanja unutrašnje roletne, neophodno ju je ugraditi prilikom ugrađivanja prozora. Ona se za prozor pričvršćuje sa gornje strane. Podizanje roletne je moguće uraditi i sa motorom. Kutija mora da ima toplotnu izolaciju jer hladan vazduh ulazi u nju sa spoljašnje strane. Za toplotnu izolaciju se koristi stiropor.

Podizanje i spuštanje roletni može biti:

- traka ili gurtna

- elektro motor

Spoljašnja (rondo) zaobljena kutija

Kada govorimo o spoljašnjim roletnama, one mogu biti aluminijumske ili PVC, kao i kombinacija ova dva materijala. Što se kutije tiče, aluminijumska je izgrađena od aluminijumskog lima, a PVC od plastike, pa samim tim ima odličnu termo izolaciju. Proizvode se u različitim bojama kako bi zadovoljile svačiji ukus, tako da se mogu naći i u tradicionalnom ali i u modernom obliku. One su otporne na koroziju, dugo traju i lako se održavaju.

Podizanje i spuštanje roletni može biti:

- traka ili gurtna

- elektro motor